Manikyr – hand/nagelvård

Manikyr är den behandling man gör på händerna för att vårda dem och dess naglar.  Ordet härstammar från latinets manos, som betyder hand, och curare, som betyder vårda. En manikyr kan göras med eller utan lackning och passar alla, såväl kvinnor som män. En behandling brukar bestå av någon form av rengöring och/eller handbad, filning och formande av naglar, puts av nagelband samt närliggande hud, polering av nagelplatta, stärkande lack, nagelbandsolja samt insmorning. 

Spa-manikyr ska man välja om man känner för att lyxa till det lite ytterligare. I denna behandling ingår, förutom det vanliga, fler lyxiga och härliga moment. Händerna peelas för att få bort död och torr hud samt viras in i en inpackning. Insmorningen görs mer grundligt i form av en avslappnande handmassage.

En korrekt och väl utförd manikyr är grunden i alla hand- och nagelbehandlingar och en viktig del för att en eventuell lackning ska komma till sin rätt. Hos mig kan du även få dina naglar lackade, förstärkta samt förlängda. Jag använder följande material som är godkända, testade och av topkvalité:

-SoPolish semi-permanenta lack, ett mellanting mellan vanligt nagellack och gelélack Detta härdas i en LED-lampa och tas bort med en peel off-metod som finns i två utförande, Easy Peel och Protect & Peel. Peel off är en skonsam metod och man kan enkelt ta av lacket hemma utan lösningsmedel och filning alls på nagelplattan. Bara full respekt för den naturliga nageln. Protect & Peel är ett vårdande alternativet för alla nageltyper; torra, sköra och även oljiga naglar.

-Luxio gelélack, är en 100% luktfri gelé helt utan lösningsmedel, utvecklad för att skydda den naturliga nageln. Hållbarheten är ca 2-3 v och ett mellanting för de som inte tycker vanligt nagellack är tillräckligt hållbart men som i heller inte vill ha en påbyggnad med ”gele” eller ” akryl”. Med gelélack kan man få en lätt förstärkning och vackert lackade naglar, utan torktid och med lång hållbarhet. Borttagning görs vid återbesök eller så tar man bort det själv hemma. Det är dock viktigt att få instruktioner kring hur borttagningen ska utföras så att inte nageln skadas.

-Akzentz är en gelé som finns i två olika varianter, bygg-gelé (hard gel) och soak off-gelé (soft gel). Bygg-gelé används främst då man vill förlänga nageln, speciellt till väldigt långa naglar. Soak off-gelé förstärker nageln men kan också användas till förlängning. Soak-off gelé kan, precis som namnet avslöjar, lösas upp medan bygg-gelé måste filas bort. Inga av dessa geléer är skadliga för nageln utan det som kan göra skada är just felaktig borttagning. Dock kan det ta upp emot 3 veckor innan naglarna blir som vanligt efter borttagning. Detta för att fukt hålls inne i nageln precis som ett plåster gör på huden. Borttagning av dessa material bör ske på klinik.

Hur länge lack och konstmaterial håller på naglarna beror på en mängd olika faktorer såsom nagelanlag, klimat, stress, medicinering, mycket handdiskning utan handskar samt hur man använder sina händer. Naglarna ska inte användas som verktyg, dvs för att pilla upp lock, skrapa bort stearin eller annat som kan repa och skada lacket. Att hålla händerna välvårdade och mjuka, samt använda en nagelolja av god kvalité, förlänger också hållbarheten.

Min utbildning till nagelterapeut har jag gått på Shesoul i Motala: https://kaktusblommanshesoulse.vpsite.se/nagelskolan 

Min utbildning till manikyrist har jag gått på Nagelhuset i Helsingborg: https://pronails.se/sv